Duvel

Λευκοκίτρινη μπύρα με γλυκόπικρη γεύση, έντονο άρωμα νερατζιού με επαναζύμωση στην φιάλη.

Πήρε το όνομά της λόγω της δυνατής γεύσης της από τη λέξη “duvel” που στα φλαμανδικά σημαίνει διάβολος! Βέλγιο 8,5%Acl.

 

Σήμερα, η τέταρτη γενιά της οικογένειας Moortgat έχει γίνει φύλακας της κληρονομιάς του ιδρυτή της Jan-Leonard Moortgat.

 

1871

 Όλα ξεκίνησαν όταν ο Jan-Leonard Moortgat και η σύζυγος του ίδρυσαν το ζυθοποιείο Moortgat το 1871. Περίπου στην αλλαγή του αιώνα, το ζυθοποιείο Moortgat ήταν ανάμεσα στα 3.000 ζυθοποιεία που λειτουργούσαν στο Βέλγιο.

Ο Jan-Leonard κατάφερε να επιτύχει την ευρεία αποδοχή των προϊόντων του, έπειτα από διαδοχικούς, όχι πάντα επιτυχημένους πειραματισμούς. Πολύ σύντομα το Puurs (γενέτειρα της ζυθοποιίας του) εκτίμησε την μπύρα του ενώ δεν άργησε να έρθει η επιτυχία και από πιο μακριά. Πριν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μπύρες του είχαν ήδη “κερδίσει” και την αστική τάξη των Βρυξελλών.

 

1900

Η επιχείρηση αναπτυσσόταν ταχύτατα και οι 2 γιοί του, Albert και Victor συμμετείχαν στην εταιρεία. Υπήρχε σαφής καταμερισμός της εργασίας :ο Albert έγινε ζυθοποιός και ο Victor ήταν υπεύθυνος για τις παραδόσεις της μπύρας στις Βρυξέλλες είτε με άλογο είτε με κάρο.

 

1900-1915

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε το Βέλγιο σε επαφή με την Αγγλία και κυρίως με τις αγγλικές μπύρες, οι οποίες ήταν πολύ διάσημες εκείνη την εποχή.

 

1918

Για να δημιουργήσει αυτόν τον τύπο μπύρας, ο Albert ήθελε να δουλεύει μόνο με τα καλύτερα υλικά. Ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρει τη συγκεκριμένη ποικιλία μαγιάς που αναζητούσε αλλά συνάντησε μεγάλη αντίσταση από τους ντόπιους ζυθοποιούς. Μετά από μια πραγματική Οδύσσεια στην Αγγλία τελικά κατάφερε να πάρει στα χέρια του κάποια πολύτιμα δείγματα από μια Σκωτσέζικη ζυθοποιία. Η μαγιά ακόμα παράγεται από την ίδια ποικιλία μέχρι και σήμερα!

Εμπνευσμένος από τις αγγλικές μπύρες, ο Albert αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα μπύρα βασισμένη στο αγγλικό μοντέλο.

 

1918-1923

Τα δύο αδέλφια συνέχισαν να αναζητούν και να πειραματίζονται μέχρι που τελειοποίησαν την συνταγή. Για να γιορτάσουν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσίασαν τη νέα μπύρα, που ονομάστηκε ‘Victory Ale’.

 

1923

Αυτή η πρωτότυπη μπύρα ήταν μια αποκάλυψη για όλους. Κατά τη διάρκεια δοκιμασίας τοπικών προϊόντων ο υποδηματοποιός Van De Wouwer ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τα ισχυρά αρώματα της μπύρας που αναφώνησε: 'This is a real Duvel (Devil).’ Είναι ένας σκέτος διάβολος’. Ένα σημάδι θεϊκής έμπνευσης; Από το 1923 και μετά η μπύρα προωθήθηκε με αυτό το όνομα· μια καθόλου προφανής επιλογή για την ευσεβή Καθολική Φλάνδρα της εποχής.

 

1958

Τα πάντα σχετικά με αυτή την μπύρα ήταν διαφορετικά και αυτό προξένησε ακόμα και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Καθώς η διεθνής απήχηση της Duvel βελτιωνόταν, αυξανόταν και το μέγεθος παραγωγής της.

 

1960

Την δεκαετία του 1960 εμφανίστηκε ο μικρότερος αδερφός της παραδοσιακής Duvel , η πράσινη Duvel. Ζυμωνόταν μόνο μια φορά, γεγονός που την έκανε ελαφρύτερη και με μεγάλη επιτυχία σε μπαρ και καφετέριες κοντά στο ζυθοποιείο.

 Η τρίτη γενιά Moortgats (Bert και Marcel Moortgat και τα δυο αδέλφια Leon και Emile) ήταν πεπεισμένη πως μια μοναδική μπύρα έπρεπε να σερβίρεται σε ένα μοναδικό ποτήρι. Στα τέλη του 1960 το ποτήρι Duvel ήταν το πρώτο ποτήρι μπύρας με σχήμα τουλίπας. Αυτό το καινοτόμο ποτήρι που θύμιζε ποτήρι κρασιού, σχεδιάστηκε για να συγκρατεί το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού 330ml. Μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει ένα τόσο μεγάλο ποτήρι μπύρας. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία της μπύρας. Το στρογγυλό σχήμα του, επιτρέπει σε αυτόν που πίνει την Duvel να γευτεί την φίνα γεύση και τα αρώματα της. Ο τρόπος που στενεύει το ποτήρι προς τα επάνω βοηθά επίσης να διατηρηθεί το ανθρακικό.

 

Δεκαετία του 1990

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η τέταρτη γενιά της οικογένειας μπήκε στην επιχείρηση και αποφάσισε να την οδηγήσει στη νέα της εποχή, με διεθνή δραστηριοποίηση και καταξίωση.

 

2000

Τα τρία αδέλφια Moortgat (Michel, Philippe και Bernard) επένδυαν συνεχώς στο ζυθοποιείο ώστε να διασφαλίσουν την σταθερότητα στην ποιότητα της παραγωγής τους. Οι κόποι τους δεν άργησαν να αναγνωριστούν διεθνώς, δίνοντας στη Duvel παγκόσμια καταξίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί πρότυπο στην κατηγορία εμφιαλωμένης μπύρας ως ‘special.

 

Σήμερα

Το 1923 η Duvel ξεκίνησε με μικρής κλίμακας παραγωγή. Σήμερα, έχει δημιουργήσει φανατικό κοινό που την απολαμβάνει σε περισσότερες από 60 χώρες. Η αυθεντική συνταγή συνεχίζει να είναι η βάση της παραγωγής, ενώ τηρείται ευλαβικά η διαδικασία ζύμωσης και ωρίμανσης για να μπορούν οι λάτρεις της Duvel, να απολαμβάνουν την ίδια γεύση με την πρώτη μπύρα που ο Moortgat γεύτηκε 90 χρόνια πριν.